Consolidarea fundatiilor cu probleme se poate face in mai multe feluri, cea mai simpla metoda fiind cea care implica folosirea unor piloti forati. Pilotii pot transporta incarcaturile grele transmise de structura, se pot introduce in soluri care nu pot sustine intreaga constructie pentru a asigura o siguranta sporita in timpul exploatarii cladirilor sau structurilor construite.
Pilotii sunt din beton, diamtrele lor pot fi pana la 2500 mm, adancimile la care sunt introdusi ajung si la 60 m. Dupa ce este este realizata o gaura prin forare se plaseaza armatura si urmeaza betonarea, obtinandu-se la final piloti forati care pot sustine foarte simplu structurile de deasupra lor si pot ajuta fundatia sa aiba o stabilitate mai buna si o rezistenta mult mai mare. In functie de ce teren exista in locul unde se vorface forarile, sistemul de foraj poate fi cu rotatie uscata, cu manson recuperabil sau cu namol.
Aplicatiile pentru pilotii forati sunt numeroase, de cele mai multe ori gasim astfel de piloti la poduri si cladiri inalte, complexe industriale masive, amplasate pe soluri care nu au posibilitatea sa sustina greutati prea mari fara ajutor. Si in cazul sapaturilor de mare adancime realizarea unor piloti forati poate contribui la sustinerea solului, structura solului este cea care dicteaza tipul setarii, ca pile tangente sau secante.
Firmele care se ocupa cu realizarea lor pot oferi consultanta, materiale de calitate si o punere in opera rapida si sigura, cu cele mai noi tehnologii din domeniu. Preturile pot varia in functie de adancime si de dimensiuni, sunt simplu de construit la cerere si asigura o consolidare cat mai buna a fundatiilor in care sunt montati.