Cataracta reflecta imbatranirea, nu boala

Cataracta e o boala crunta care te lasa fara vedere si apare pe nepusa masa, fara sa dea nicio sansa de vindecare daca nu e tratata la timp. Orbirea provocata de cataracta este deja o problema mondiala, insa nu e vorba de o boala, ci de efectele imbatranirii organismului. Lentilele ochiului sunt formate din proteine si apa, ceea ce permite o vedere clara si perfecta, iar pe masura ce omul imbatraneste, proteinele se aduna si incep sa incetoseze vederea, ducand la imposibilitatea de a distinge foarte bine si la distanta si aproape. Cand nu mai putem focaliza bine un obiect si vedem ca prin ceata, reducerea vederii, toate sunt semne ale instalarii cataractei.

Cataracta apare mai ales la tineri, desi are legatura cu imbatranirea. Cercetarile stiintifice si nutritionale au scos la iveala faptul ca nutritia este cea mai importanta pentru a preveni cataracta, ducand de multe ori la instalarea ei daca nu e corecta si sanatoasa. Un studiu intins pe 10 ani a dovedit ca vitamina E inclusa in cantitati mari in diete, impreuna cu carotenoizi si zeaxantina, reduce riscul aparitiei cataractei cu pana la 40%. Nervul optic si structura sa poate duce la puncte oarbe. Credem ca avem vedere perfecta, insa orice om are un punct orb, acolo unde nervul optic se ataseaza. Cunoscut sub numele tehnic de nervul cranian II, extensia ganglionilor de la retina actioneaza intr-o maniera similara cu tesutul creierului si nu cu al ochiului. In vreme ce fiecare nerv optic determina vederea si comunicarea dintre ochi si creier, zona de atasare creeaza un punct orb in fiecare ochi, chiar aproape de centru. Celulele ochiului nu au cum sa fie prezente acolo unde capul nervului este localizat.

Pentru a compensa, punctul orb dintr-un ochi va corespunde unei sectiuni din retina ochiului opus, care vede corect in zona respectiva. Asa avem o vedere neintrerupta. Existenta punctelor oarbe si compensarea noastra pentru efectelor lor arata cat de subiectiva poate fi perceptia noastra asupra realitatii in vreme ce creierul ne prosteste fara menajamente pentru binele nostru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu