Chestionare auto - Categoriile C

Categoriile auto C sunt destinate candidatilor care vor sa conduca vehicule autorizate pentru drumurile publice din Romania si din afara ei, care au masa totala maxima autorizata mai mare de 3500 kg si o remorca atasata, cu masa totala maxima autorizata mai mare sau mai mica de 750 kg. Vehiculul poate fi condus individual, sau impreuna cu remorca atasata, formand un ansamblu. In functie de tipurile de categorii recunoscute de catre lege, acestea se clasifica dupa cum urmeaza:

Categoria C - este destinata persoanelor cu varsta minima de 21 de ani, pentru conducerea de:
  • autovehicule a caror masa totala maxima autorizata este mai mare de 3500 kg;
  • autovehicule proiectate si destinate transportului a maximum 8 pasageri, in afara de sofer;
  • ansamblu de vehicule (autovehicul din categoria C + remorca cu masa totala maxima autorizata mai mica de 750 kg);


Categoria CE - este destinata persoanelor cu varsta minima de 21 de ani, pentru conducerea de:
  • ansamblu de vehicule (autovehicul tragator din categoria C + remorca sau semiremorca cu masa totala maxima autorizata mai mare de 750 kg);


Categoria C1 - este destinata persoanelor cu varsta minima de 18 ani, pentru conducerea de:
  • autovehicule a caror masa totala maxima autorizata depaseste 3500 kg, insa nu mai mare de 7500 kg;
  • autovehicule proiectate si destinate transportului a maximum 8 pasageri, in afara de sofer;
  • ansamblu de vehicule (autovehicul din categoria C + remorca cu masa totala maxima autorizata mai mica de 750 kg)


Categoria C1E - este detinata persoanelor cu varsta minima de 18 ani, pentru conducerea de:
  • ansamblu de vehicule (autovehicul din categoria C1 + remorca sau semiremorca a carei masa totala maxima autorizata este mai mare de 750 kg, cu conditia ca masa totala a ansamblului sa nu depaseasca 12000  kg)
Pentru obtinerea oricarei dintre aceste categorii, este necesara inscrierea in cadrul unei scoli autorizate de soferi, in care candidatul are obligatia de a participa in mod frecvent la orele de curs (partea teoretica) si la cele de practica (care se rezuma la conducerea unui autovehicul, impreuna cu un instructor autorizat). Durata cursurilor pentru categoria C este de 11 saptamani. Pentru obtinerea oricareia dintre aceste cateogorii este necesara posesia unui permis, categoria B.

Pentru aceaste categorii, chestionarele auto includ intrebari standard si o serie de intrebari specifice, care se supun legislatiei rutiere aflata in vigoare. Prin urmare, exista intrebari atat despre semnele de circulatie, lectii de prim ajutor, mecanica auto cat si despre regulile de prioritate pe care trebuie sa le respecte orice sofer.

In momentul examenului exista 2 probe, una teoretica, dar si una practica, toate concepute pentru verificarea cunostintelor acumulate in urma parcurgerii unei scoli de soferi.

Proba teoretica se sustine pe calculator. Astfel exista chestionare auto standard (cu 26 de intrebari), si chestionare auto cu intrebari specifice (care contin cate 11 intrebari). Pentru o buna desfasurare a examenului auto, candidatul trebuie sa raspunda in decurs de 30 de minute la intrebarile standard si in 15 minute la cele specifice. Pentru intrebarile standard, 22 de raspunsuri corecte inseamna promovare, in timp ce 5 raspunsuri gresite vor duce la picarea examenului. Pentru restul de 11 intrebari specifice, este nevoie de minimum 8 intrebari rezolvate corect pentru promovabilitate.

Proba practica consta in conducerea unui autovehicul sub supravegherea unui examinator, intr-o perioada limitata de timp. La finalul acestui examen, in functie de performantele candidatului, examinatorul va decide daca acesta este promovat sau respins. Pentru categoria CE este necesara si atasarea unei remorci.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu