Ce poti face cu un bec led prin istorie

Electroluminescenta ca si proces a fost descoperita in anul 1907 de catre H. J. Round, folosind un cristal de carbura de siliciu si un detector primitiv dintr-un metal semiconductor. Rusul Oleg Vladimirovich Losev a fost primul care a creat primul bec led prin anii 1920. Cercetarea sa a facut inconjurul lumii, insa nu s-a gasit nicio folosinta a acesteia timp de cateva bune decenii.

Iata ce ne spune istoria Ledului: <>. In cele din urma, un fost student al acestuia, M. Craford, a inventat primul LED de culoare galbena si a imbunatatit factorul de iluminare al Led-urilor rosu si rosu - portocaliu de circa zece ori undeva prin anul 1972. Pana in 1968 LED-urile vizibile si cele infrarosii costau foarte mult, aproape 200 de dolari si nu puteau fi utilizate doar la aspecte marunte. Prima corporatie care a trecut la fabricarea LED-urilor pe scara larga a fost Monsato Corporation, realizand in 1968 LED-uri pentru indicare. Acestea au fost preluate de catre compania Hewlett Packard si integrate in primele calculatoare alfanumerice. Primele LED-uri comercializate pe scara larga au fost folosite pentru inlocuirea indicatoarelor incandescente, intai la echipamentele scumpe ca cele de laborator si de teste, apoi, mai tarziu, la televizoare, radiouri, telefoane, calculatoare, chiar si ceasuri. 

Aceste LED-uri rosii nu puteau fi folosite decat pentru indicare deoarece emisia de lumina nu era suficienta pentru iluminarea unei suprafete. In decursul anilor s-au descoperit si alte culori ale LED-urilor, cu capacitati mai mari de iluminare. Primul LED cu capacitate mare de iluminare a fost realizat de cercetatorul Shuji Nakamura in anul 1993 dintr-un aliaj de InGaN. Acesta a fost premiat in anul 2006 cu Milennium Technology Prize pentru inventia sa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu