Ce reprezenta Camaderia in societatile secrete

Camaraderia purta denumirea in limba franceza de Le Compagnonnage. Camaraderia era o asociatie internationala a calfelor, cu ritualuri deosebit de conservatoare, pastrand multe din fazele initierii practicate in colegiile antice.
Avea doua grade de initiere, ucenic si calfa, care sunt astazi primele doua grade masonice. Camarazii posedau un limbaj secret, simbolistica proprie - printre care echerul si compasul, preluate de Masonerie mituri aparte, parole si semne vestimentare distinctive.
 
Aveau, de asemenea, cantece de razboi si ritualuri funerare proprii. Influenta lor asupra Masoneriei se explica prin aceea ca majoritatea ucenicilor si calfelor cioplitorilor de piatra au facut parte din Camaraderie. Astazi se considera ca asociatiile camaraderiei continuau direct ritualurile asociatiiior antice pagane.
Elemente ale simbolisticii lor au trecut in ritualul - de pilda, obiceiul de a da candidatului sa bea dintr-o cupa cu bautura amara, apoi dulce; obiceiul de a stabili un nas secret al candidatului. Calfele Grupate in Camaraderie au format trei mari asociatii numiti copiii lui Solomon, supranumiti „lupii"; copiii mesterului supranumiti „varcolaci" si „caini": copiii mosului Soubise. Obiceiul banchetelor masonice, ca si o parte a ritualului de doliu imprumutate tot de la Camaraderie.
 
Incepand cu anul 1702, asociatiile Camaraderiei au fost sistematic persecutate, ceea ce a dus la destramarea lor. In secolele aI XVI-lea si al XVII-lea stilul se stinge fiind inlocuit cu cel renascentist. Rezultatul acestei modificari arhitectonice a fost, printre altele, o dramatica scadere a breslelor de constructori. Masoneria operativa decade, ei se imputineaza vazand cu ochii. Iar lojile (atelierele unde strangeau mestesugarii), abia daca mai numarau cativa membri. 

Odata cu decaderea Masoneriei operative, formata din propriu-zisi mestesugari, incepea extraordinara istorie a Masoneriei - Franc-Masoneria de astazi, asociatie secreta bazata pe si pe o doctrina culturala comuna. Transformarea Masoneriei operative in Masonerie speculativa se va face in secolul al XVII-lea prin intermediul unei alte societati celebre numita Ordinul Rozicrucian.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu