Generozitatea lui Mecena

Caius Cilnius Maecenas a trait in plina maturitate spectaculoasele evenimente din statul roman in ultima jumatate a secolului intai inaintea erei noastre, participand la ele eu pricepere si inspiratie politica. Era membru al clasei cavalerilor, apartinand unei vechi si bogate familii, in care a primit o educatie aleasa, dovedind calitati si inclinatii pentru literatura si arta. In razboiul civil, Maecenas a fost partizan al partidei urmasilor lui Iulius Caesar, luptand cu vrednicie la Philippi, unde acestia infrang decisiv pe complotistii Brutus si Cassius, care inlaturasera pe marele om de stat ("idele lui Marte").

In tinerete, avusese prilejul sa-l cunoasca pe viitorul imparat Octavianus Augustus, in Grecia, la studii, si acest fapt ii va inlesni cariera publica. Maecenas ajunge unul dintre consilierii apropiati ai lui Otavianus, indeplinind mai ales misiuni diplomatice, particular gratie averii sale uriase si a pozitiei privilegiate, asumandu-si rolul de protector al artistilor, ceea ce avea sa fie deosebit de benefic pe plan cultural, pentru societate.

Contributia sa de scriitor este mediocra, dar notorietatea de sprijinul material si moral al oamenilor de arta a ramas proverbiala, pana la aparitia unui substantiv comun derivat de la numele sau (mecenat, protejare a artistilor).
In bogatele sale vile si in minunatele gradini de pe Esquilin, remarcabilul patrician patrona reuniuni la care invita prieteni de a caror celebritare si-a legat numele prin generozitate si intelegere. Printre cei a caror activitate a protejat-o si a stimulat-o au fost Publius Vergilius Maro  - autorul Eneidei, epopeea latinitatii, in care elogiaza virtutile romane, si al Bucolicelor si Georgicelor, opere in care pulseaza dragostea pentru natura; Quintus Horatius Flaccus creatorul Odelor dedicate Romei, istoriei si mitologiei si al unei Arte poetice (Epistola catre Pisoni) de referinta in estetica literara, cel mai apropiat amic al lui Maecenas; Tibul, poetul tablourilor idilice cu un profund timbru elegiac; Sextus Propettius, cantaretul iubirii pasionale, Publius Ovidius Naso, poetul iubirilor, al artei iubirii si al metamorfozelor, cel exilat in indepartatul Pont Euxin, si altii.

Expresia "generozitatea lui Mecena", sublimata actual in "generozitate a la Mecena", are in vedere crearea unor conditii corespunzatoare si favorizarea materiala de catre o persoana, a activitatii unor oameni de arta, prin subventionare, indrumare, protectie, din sentimente de admiratie si altruism.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu